Ramadan
Ramadan
De vierde pijler is de Ramadan, ook wel bekend als de vastenmaand. Het is de negende maand van de islamitische maandkalender. Het is de maand waar alle moslims, voor zover mogelijk, tussen zonsopkomst (Arabisch: “Fajr”) en zonsondergang (Arabisch: “Maghrib”) zich moeten onthouden van eten, drinken, geslachtsgemeenschap en roken. Ook mogen moslims geen ruzie maken, vechten of vloeken tijdens het vasten.
Voor moslims is het een speciale en heilige maand die voornamelijk bedoeld is om te denken aan de minder bedeelden. Maar ook om vroomheid, oprechtheid (Ikhlas) en bewustzijn voor God (Taqwa) en de islam te ‘testen’.
Mohammed (vzmh) zei: “Jullie die geloven! Vasten is voorgeschreven voor jullie zodat jullie meer bewustzijn kunnen vergaren.”(Koran 2:183)
Ook wordt herdacht dat de profeet Mohammed (vzmh) tijdens zijn vasten in de bergen zijn eerste openbaring kreeg. Tijdens de ramadan wordt er ook een extra gebed (Tarawih) na het avondgebed gehouden
In principe moeten alle moslims die de puberteit hebben bereikt gedurende de heilige maand vasten.
Behalve ouderen, zieken, geestelijk gehandicapten, soldaten in oorlogstijd, zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Nadat het teken is gegeven dat de zon onder is gegaan (breking van het vasten) begint de avondmaaltijd (Arabisch: Iftar). Deze maaltijd is zeer uitgebreid en wordt meestal met kennissen gegeten. Restaurant bieden soms speciale menu’s aan voor de Iftar. Meestal wordt er energierijk voedsel gegeten, zoals dadels, melk en natuurlijk baklava. De maaltijd die men eet voordat het vasten in de ochtend weer begint heet de ‘sahoor’.
De Ramadan wordt afgesloten met het bekende Suikerfeest. In het Arabisch heet het “Id-oel-fidr” , wat ‘feest ter gelegenheid van het breken van het vasten’ betekent.
Tijdens de Ramadan is het gebruikelijk een donatie te geven, de “Sadaqah al Fitr”, zodat de armeren ook mee kunnen doen met het Suikerfeest.